TiddlyWiki

Ik ben allergisch voor websites die sterk afhankelijk zijn van JavaScript. Ik denk dat JavaScript veel nuttige toepassingen kent om functionaliteit toe te voegen aan een site, maar content moet ook zichtbaar zijn als JavaScript even uit staat. Ik gebruik de NoScript extensie voor Firefox en surf met plezier over het internet zonder dat er spontaan zaken gebeuren waar ik geen toestemming voor geef. Ik hou JavaScript aan een kort lijntje. Des te gekker misschien dat ik zo enthousiast ben over TiddlyWiki.

In 2007 kwam ik op internet dit elegante stukje software tegen, geschreven door Jeremy Ruston. De ontwikkelaar noemt het zelf “a non-linear personal web notebook”. Ik had er niet direct een nut voor, maar ik was zo onder de indruk dat ik voornemens was dit te gebruiken. Dat moment kwam drie jaar later, toen ik verlegen zat om een klein, snel en portable systeem om content te managen. Belangrijkste eisen: geen complexe database, waardoor geen support van IT nodig was en intuïtief in gebruik. Ik heb TiddlyWiki gebruikt om een knowledgebase in te richten voor een supportdesk. Moeiteloos geïmplementeerd en het beheer was snel overdraagbaar aan collega’s.

“It’s like a hypertext card index system from the future”

TiddlyWiki is één html bestand waarin een complete wiki draait. Er is dus geen back-end. Alle interfacing en datamanupilatie wordt gedaan met JavaScript. Met thema’s kun je het uiterlijk van TiddlyWiki aan je voorkeuren aanpassen en meer functionaliteit verkrijg je door plugins te installeren. Deze thema’s en plugins mag je ook zelf schrijven als je een woordje JavaScript spreekt. TiddlyWiki is uiteraard open source.

In tegenstelling tot andere wiki software bestaat de TiddlyWiki niet uit pagina’s, maar uit Tiddlers: kleine records met informatie. In de filosofie van TiddlyWiki is de waarde van beschreven informatie direct proportioneel aan het gemak waarin het kan worden hergebruikt. Dat betekent dat Tiddlers niet, zoals bij andere wiki’s, zo volledig mogelijk zijn, maar compact en zo precies mogelijk zijn. Door Tiddlers aan elkaar te linken en uitvoerig gebruik te maken van tags onstaat een rijkheid van informatie.

Er huist een geweldige kracht in TiddlyWiki door de mogelijkheid om op basis van tags informatie te organiseren (in een semantisch netwerk) en op verschillende manieren te presenteren en te bewerken. Een goed voorbeeld hiervan is mSGD, de Getting Things Done implementatie van Simon Baird (gebaseerd op de TiddlyWiki Classic).

TiddlyWiki viert alweer haar tienjarig bestaan en er is (al een tijdje) een nieuwe versie: TiddlyWiki5. Als je informatie op een handige manier digitaal wil bewaren moet je hier echt eens naar kijken. TiddlyWiki is top.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s